Η κάνναβη παρότι είναι πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες δυστυχώς παραμένει ένα από τα πιο παρεξηγημένα φυτά του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες που αφορούν στα οφέλη της κάνναβης, καθώς και των ουσιών (κανναβινοειδή) που μπορούμε να εξάγουμε από αυτή, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας, η χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση της COVID-19 είχε απασχολήσει όσους αναζητούν φυσικές λύσεις, σε ό,τι αφορά θέματα υγείας, καθώς και εκείνους που έψαχναν να βρουν τρόπο αναχαίτισης της πανδημίας, αλλά δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Όμως, τα αποτελέσματα από πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον, στην Αμερική, δημοσιεύσαν, μία μελέτη στο Journal of Natural Products, στην οποία υποστηρίζουν ότι ουσίες της κάνναβης μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό εμποδίζοντας την είσοδό του στα κύτταρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο κανναβινοειδή οξέα που βρίσκονται συνήθως σε ποικιλίες κάνναβης, το κανναβιγερολικό οξύ ή CBGA και το κανναβιδιολικό οξύ, γνωστό και ως CBDA, μπορούν να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού.
Αυτές οι ουσίες, που μπορούν να ληφθούν από το στόμα, μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση, προσφέροντας πιθανώς νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της νόσου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ βαν Μπρέμεν δήλωσε στο Reuters: «Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης», ενώ διευκρίνισε πως «δεν είναι απαγορευμένες αυτές οι ουσίες, όπως είναι το THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας».
Η κάνναβη άλλωστε αποτελεί μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, τροφίμων και ζωοτροφών και τα εκχυλίσματά της προστίθενται συνήθως σε καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα.
Σε μία διαφορετική δημοσιευμένη μελέτη στο Science Advances, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Σικάγου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Marsha Rosner, υποστηρίζει ότι η κανναβιδιόλη (CBD)μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αναπαραγωγής του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, περιορίζοντας τις πιθανότητας γενικευμένης μόλυνσης.
Η Rosner δήλωσε πως «η κανναβιδιόλη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έτσι σκεφτήκαμε ότι ίσως μπορεί να σταματήσει τη δεύτερη φάση της λοίμωξης Covid-19 που εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λεγόμενη καταιγίδα κυτταροκινών.
Απρόσμενα, όμως, είδαμε ότι μπορεί άμεσα να αναστείλει την αναπαραγωγή του κορονοϊού μέσα στα κύτταρα των πνευμόνων. Θέλαμε απλώς να ξέρουμε αν η κανναβιδιόλη θα επηρέαζε το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως ανέφερε η Rosner, χρειάζεται μια κλινική δοκιμή που θα προσδιορίσει κατά πόσο η κανναβιδιόλη είναι πράγματι αποτελεσματική στην πρόληψη ή στην καταστολή της λοίμωξης με SARS-CoV-2, όμως θεωρούν πως έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως προφυλακτική θεραπεία».
Σίγουρα τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά και μένει να δούμε τα αποτελέσματα από τις επόμενες, πιο αναλυτικές, έρευνες και μελέτες που θα γίνουν, σε μεγαλύτερα δείγματα και θα μπορέσουν να μας προσφέρουν ασφαλή αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες της κάνναβης είναι άπειρες και διαρκώς μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
Διάβασε την έρευνα του πανεπιστημίου του Όρεγκον εδώ
Πηγές: Reuters, Forbes, Bloomberg, Iatronet, Lifo, Έθνος